Yeni sürücü adayları için yapılan düzenlemede, ilk defa ehliyet alacak adaylar stajyer sürücü olarak kabul edilecek. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan stajyer ehliyet ise stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isimdir.
Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü adayının 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması isteniyor. Eğer sürücü bu ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik testine girecek. Bu testten başarıyla geçen sürücülerin ehliyet kursuna tekrar başvuru yapması ve tekrar ehliyet alması gerekecek.
SÜRÜCÜLER TARAFINDAN SIK YAPILAN HATALARIN CEZA PUANLARI
- Araç kullanırken telefonla konuşmak (10 Ceza Puanı)
- Kırmızı ışıkta geçmek (20 Ceza Puanı)
- Emniyet kemerinin trafikteyken bağlanmaması (15 Ceza Puanı)
- Belirlenen hız sınırlarını aşmak (10 Ceza Puanı)
- Araç muayenesi yapılmamış araçla trafiğe çıkmak (10 Ceza Puanı)
- Park yasağına uymamak (20 Ceza Puanı)
- Geçiş üstünlüğü olan yerlerde yayalara yol vermemek (20 Ceza Puanı)
ASIL OLMAYAN HABERLER
Daha önce haberlerde ve sosyal medyada, aday sürücü yanında refakatçi olması gerektiği, aday sürücünün tek başına trafiğe çıkamayacağı ve bunla birlikte artık ehliyet almanın çok zor olacağı gibi söylentiler mevcuttur. Yasada istenilenler zaten bir sürücünün uyması gereken kuralları yansıtıyor. Aday sürücü uygulamasının amacı can ve mal kayıplarını en aza indirerek düzeni sağlamaktır. Yasada sizden farklı bir şey istenmiyor. İstenilen şey kurallara uymanız… Zaten normalde de (2 yılın sonunda da) 100 ceza puanına ulaşan herhangi bir sürücünün de sürücü belgesine el koyulmaktadır.
– 100 Ceza puanına ulaşan şoförün 2 ay belgesi alınır. Kurs eğitimi alır. İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir.